Tort Beatrice

mai 19, 2014 | By

Oare cui nu ii e dor de zilele copilariei? De acele zile senine si luuungi,  la sfarsitul carora adormeam linistiti, fara sa ne intrebam cum ne vom rezolva problemele a doua zi, cum de a trecut saptamana asa repede, daca oare a trecut sau nu a trecut deadline-ul pentru proiect si nu in ultimul rand, cruda intrebare „cu ce ma mai imbrac  maine? „:)) ?!

Cui nu ii e dor sa fie chemat de afara de la joaca, in casa, la masa unde mancarea cea mai  simpla, dar facuta cu iubire, era cea mai buna din lume?

Cand ma apasa realitatea zilei de azi, de „om mare” ,ma retrag acolo, in universul in care inca sunt vii  – curtea bunicii, ciresul ei din care si azi mancam dulceata , zilele de cumparaturi cu mama in „oras”, diminetile in care ma trezeam in miros imbietor de gogosi si in zgomotul lemnelor trosnind in soba…

Probabil ca va intrebati ce am patit si ce m-a apucat. Nu e bibiskitchen.ro un blog de cooking, s-a schimbat ceva? Cum, in loc sa incep cu teoriile mele despre ingredientele acestei retete, date istorice si altele, vorbesc despre copilarie si despre regretul ca s-a dus, scotocind printre sertarele ei, rasfoind amintiri, in loc sa trec la subiect. Insa pentru mine, acest blog nu este despre retete, este despre mancare , iar mancarea inseamna iubire, atentie, caldura, amintiri, familie.

Adevarul e ca totul a pornit de la titlu. Nu pot sa uit cum,  cu ani in urma, o matusa de-a mea tinea scrise frumos de mana o multime de retete intr-un caiet dictando zmotocit, patat de ingrediente si din care vesnic picau foi. „Almanahul” trebuia mai apoi dat din generatie in generatie, catre fete, iar ele lucrau asiduu din caiet , pregatidu-se temeinic pentru slujba ce va sa vie – nevasta gospodina :).  Eram fascinata de acest caiet ( trebuie sa recunosc ca pe langa blog, tin si acest caiet in care trec retetele de mana, vedeti o poza mai jos 🙂 ), stiam eu ca de acolo, cumva , citesti si apar lucruri bune pe masa :). Ce era interesant e ca in afara de cateva titluri cum ar fi „Alba ca Zapada” , ” Prajitura Televizor” , „Amandina” , „Savarina”, restul retetelor aveau nume de fete „Prajitura Mihaela” , „Tort Alina”, „Chec Maria” etc in functie de persoanele de la care luasera reteta.

Asa si eu acum, pastrez traditia in 2014,  si in caietul meu dictando „digital” , scriu cu mandrie „Tort Beatrice” :). Tortul mi-a imprumutat numele dintr-un motiv simplu: anul trecut de ziua mea am decis impreuna cu mama sa facem un tort pentru musafiri. Cum nu imi plac in mod special torturile (culmea! 🙂 ) , am decis sa inventam unul pe gustul meu – un blat de colo, o crema de dincolo, putina ciocolata si habemus tort. Dar cum sa-l numim?  Era evident… 🙂

La cererea publicului, punem reteta pe blog!

Pentru blaturi (4) avem nevoie de :

  • 10 albusuri
  • 300g zahar tos
  • 200g nuci macinate
  • 3-4 linguri de faina
  • 1 plic zahar vanilat
  • tava rotunda

Batem albusurile foarte tare cu un strop de sare,  punem zaharul si mixam pana se topeste.  Adaugam apoi nuca macinata si faina , dar amestecam cu telul , nu mai mixam.

Luam o tava rotunda si coacem blatul pe fundul ei – punem hartie de copt, umplem cu compozitie si lasam la cuptor pana e gata ( aproximativ 10 minute ). Coacem asa 4 blaturi.

 

Pentru crema de vanilie:

  • 10 galbenusuri
  • 4 linguri de lapte
  • o pastaie de vanilie
  • 300g zahar pudra
  • 250g de unt la temp camerei

Amestecam galbenusurile cu zaharul si boabele de vanilie pana se incorporeaza complet  (putem pune putin la mixer) si apoi punem laptele. Punem totul la  bain marie si amestecam din cand in cand  pana se ingroasa compozitia ( cum am facut aici ).

Lasam  compozitia la racit  ( trebuie sa se raceasca aproape de tot) . Batem  untul putin spuma si luam cate putin din unt si  punem in crema amestecand. Continuam pana se termina untul.

Asamblarea se face in urmatorul fel : blat, crema si alternam pana se termina blaturile – ultimul strat trebuie sa fie de crema (ornam si marginea).

 

Cel mai bine este sa lasati tortul asa peste noapte in frigider. A doua zi  punem o jumatate de cutie  smantana lichida ( de frisca ) la incalzit , pana cand da in clocot (atentie nu o lasati prea mult, altfel se branzeste ) . O punem deoparte si punem ciocolata bucatele  (100g ) si unt (25g) si amestecam pana se topeste. Turnam peste tort si lasam iarasi la frigider cateva ore sa se intareasca.

 

Dupa ce s-a intarit glazura, ornam cu trandafiri de zahar sau orice alte decoratiuni doriti voi.

 Bon appétit!

Tort Beatrice
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
40 min
Prep Time
30 min
Cook Time
40 min
Pentru blaturi (4)
  1. 10 albusuri
  2. 300g zahar tos
  3. 200g nuci macinate
  4. 3-4 linguri de faina
  5. 1 plic zahar vanilat
  6. tava rotunda
Pentru crema de vanilie
  1. 10 galbenusuri
  2. 4 linguri de lapte
  3. o pastaie de vanilie
  4. 300g zahar pudra
  5. 250g de unt la temperatura camerei
Instructions
  1. Incepem cu blaturile.Batem albusurile foarte tare cu un strop de sare, punem zaharul si mixam pana se topeste. Adaugam apoi nuca macinata si faina , dar amestecam cu telul , nu mai mixam. Luam o tava rotunda si coacem blatul pe fundul ei – punem hartie de copt, umplem cu compozitie si lasam la cuptor pana e gata ( aproximativ 10 minute ). Coacem asa 4 blaturi.
  2. Trecem la crema. Amestecam galbenusurile cu zaharul si boabele de vanilie pana se incorporeaza complet (putem pune putin la mixer) si apoi punem laptele. Punem totul la bain marie si amestecam din cand in cand pana se ingroasa compozitia.
  3. Lasam compozitia la racit ( trebuie sa se raceasca aproape de tot) . Batem untul putin spuma si luam cate putin din unt si punem in crema amestecand. Continuam pana se termina untul.
  4. Asamblarea se face in urmatorul fel : blat, crema si alternam pana se termina blaturile – ultimul strat trebuie sa fie de crema (ornam si marginea).
  5. Cel mai bine este sa lasati tortul asa peste noapte in frigider. A doua zi punem o jumatate de cutie smantana lichida ( de frisca ) la incalzit , pana cand da in clocot (atentie nu o lasati prea mult, altfel se branzeste ) . O punem deoparte si punem ciocolata bucatele (100g ) si unt (25g) si amestecam pana se topeste. Turnam peste tort si lasam iarasi la frigider cateva ore sa se intareasca.
  6. Dupa ce s-a intarit glazura, ornam cu trandafiri de zahar sau orice alte decoratiuni doriti voi.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button
  1. Irina C.
    iulie 21, 2014

    Detasat, cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata!!! 🙂

    Un musafir extrem de multumit 😛

  2. Adriana
    octombrie 14, 2016

    foarte tare reteta ta!

    • beatrice
      octombrie 26, 2016

      Multumesc mult, ma bucur ca iti place! Cu drag, Bibi