Madlene

mai 31, 2014 | By

Desi la o simpla privire pot fi confundate cu biscuiti,  Madlenele sau Madeleines sunt de fapt mici briose  originare din nordul Frantei si au (in general)  o forma speciala de scoica. Au  la baza un blat aerat , numit si „sponge cake”, care le face foarte usoare si pufoase.

Gustul lor a impresionat multe personalitati , printre care si Marcel Proust. Mica prajitura i-a trezit acestuia multe amintiri, imortalizate pe vecie in celebra carte „In cautarea timpului pierdut”.

Modul de preparare necesita rabdare si multa atentie, aluatul de madlene fiind destul de pretentios. Totul merita insa, cand la final putem savura langa un ceai sau o cafea minunatele scoici pufoase si aromate. Sa trecem asadar la treaba.

Ingrediente:

  • 125g unt nesarat
  • 125g faina
  • 1 lingura amidon
  • 4 oua
  • 125g zahar
  • 1 lingura esenta vanilie

extra: tava speciala pentru madlene, ciocolata menaj (200g) , smantana lichida( jumtate de cutie)  si decoratiuni (un pachet)

Pentru inceput topim untul si il lasam deoparte. Cernem faina si amidonul de doua ori.

Separat, amestecam intr-un castron la bain marie : ouale, zaharul si esenta de vanilie. Batem cu telul pana se ingroasa si isi tripleaza volumul.

Luam castronul de pe foc si mai batem cu telul cateva minute pana se raceste.  Cernem din nou faina (impreuna cu amidonul) si o incorporam prin rasturnare. Dupa ce s-a omogenizat compozitia, turnam untul topit in fir subtire, pe marginea castronului si amesteca bine.

Dam drumul la cuptor la 190 grade C sau nivel 5 ( la cuptorul cu gaz) si ungem formele cu unt topit.

Umplem toate formele cu aluatul respectiv si coacem aproximativ 12 minute. Madlenele trebuie sa ramana putin elastice la mijloc.

Cand sunt gata, topim putina ciocolata ( cum am facut si aici) si decoram .

sursa: Delicii la cuptor, nr. 9

Bon appétit!

Madlene
Serves 18
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
15 min
Prep Time
30 min
Cook Time
15 min
Ingredients
  1. 125g unt nesarat
  2. 125g faina
  3. 1 lingura amidon
  4. 4 oua
  5. 125g zahar
  6. 1 lingura esenta vanilie
  7. Extra: tava speciala pentru madlene, ciocolata menaj (200g) , smantana lichida( jumtate de cutie) si decoratiuni (un pachet)
Instructions
  1. Pentru inceput topim untul si il lasam deoparte. Cernem faina si amidonul de doua ori.
  2. Separat, amestecam intr-un castron la bain marie : ouale, zaharul si esenta de vanilie. Batem cu telul pana se ingroasa si isi tripleaza volumul.
  3. Luam castronul de pe foc si mai batem cu telul cateva minute pana se raceste. Cernem din nou faina (impreuna cu amidonul) si o incorporam prin rasturnare. Dupa ce s-a omogenizat compozitia, turnam untul topit in fir subtire, pe marginea castronului si amesteca bine.
  4. Dam drumul la cuptor la 190 grade C sau nivel 5 ( la cuptorul cu gaz) si ungem formele cu unt topit.
  5. Umplem toate formele cu aluatul respectiv si coacem aproximativ 12 minute. Madlenele trebuie sa ramana putin elastice la mijloc.
  6. Cand sunt gata, topim putina ciocolata si decoram .
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/

 

Share Button