Supa-crema cu legume si branza

ianuarie 15, 2015 | By

 

 

Ca aproape in fiecare caz, inceputurile sunt neclare :), insa se crede ca supele-crema sunt savurate inca din antichitate. Un anumit chef Hunou de la curtea imparatului mongol Kublai Khan,  a fost primul care a adunat retete de supe intr-o carte scrisa de el in jurul anului 1300.

Si in Europa,  sosurile crema Salsa colla din Italia si Bechamel din Franta si supele bazate pe ele  au fost folosite in meniu inca de acum foarte multe sute de ani. In America, prima supa-crema comercializata ( in conserva)  a fost supa-crema de ciuperci – „Cream of Mushroom Soup”-  in 1934, de catre compania  Campbell Soup Company.

Supele-crema au la baza un sos alb pregatit de obicei din unt si faina. Aceasta combinatie este folosita pentru a ingrosa supa si se amesteca in general cu lapte sau smantana.  Peste aceasta baza se pot folosi o multime de ingrediente: cartofi, rosii, pui, ciuperci, conopida etc.

In cazul nostru, am folosit legume si branza. Pentru acest preparat, ne trebuie:

  • 3  cepe (albe, uscate)
  • 2 fire ceapa verde
  • 3 ardei grasi
  • 6 linguri faina
  • jumatate de pachet de unt (100g)
  • jumatate litru de lapte 3,5 % grasime
  • 2 litri supa legume ( un cub legume  la 1l apa fiarta)
  • 1 lingura ulei
  • 200g branza telemea de vaca

Extra: un pachet bacon, crutoane, ulei de masline

Spalam toate legumele si le tocam marunt.

 In cratita in care dorim sa facem supa,  punem 3 sferturi din unt si lingura de ulei si calin ceapa si ardeii la foc mic cu putina  sare.

Separat pregatim supa de legume.

Cand s-au calit legumele (ceapa este transparenta si moale), punem 6 linguri de faina, un polonic din supa si amestecam in timp ce punem laptele pana se face ca o smantana groasa.

Punem  pe rand cate un polonic din supa de legume  in functie de cat de groasa dorim  sa iasa  supa-crema  si  lasam la fiert 20 de minute. Intre timp dam prin razatoare branza. Dupa cele 20 de minute, adaugam branza si lasam sa mai dea in clocot de doua ori.

Supa trebuie servita fierbinte, pentru ca branza sa fie topita. Veti observa ca peste noapte, supa se va intari. Bucatica de unt ramasa, o vom folosi a doua zi, cand incalzim supa. Punem untul si amestecam din cand in cand, pana se topeste si supa se incalzeste.

Servim supa cu bucatele de bacon prajit si crutoane. Ornam cu putin ulei de masline.

Bon appétit!

(sursa de documentare: http://ifood.tv/soup/cream-soup/about)

Supa-crema cu legume si branza
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr
Prep Time
15 min
Cook Time
1 hr
Ingredients
  1. 3 cepe (albe, uscate)
  2. 2 fire ceapa verde
  3. 3 ardei grasi
  4. 6 linguri faina
  5. jumatate de pachet de unt (100g)
  6. jumatate litru de lapte 3,5 % grasime
  7. 2 litri supa legume ( un cub legume la 1l apa fiarta)
  8. 1 lingura ulei
  9. 200g branza telemea de vaca
  10. Extra: un pachet bacon, crutoane, ulei de masline
Instructions
  1. Spalam toate legumele si le tocam marunt.
  2. In cratita in care dorim sa facem supa, punem 3 sferturi din unt si lingura de ulei si calin ceapa si ardeii la foc mic cu putina sare.
  3. Separat pregatim supa de legume. Cand s-au calit legumele (ceapa este transparenta si moale), punem 6 linguri de faina, un polonic din supa si amestecam in timp ce punem laptele pana se face ca o smantana groasa.
  4. Punem pe rand cate un polonic din supa de legume in functie de cat de groasa dorim sa iasa supa-crema si lasam la fiert 20 de minute. Intre timp dam prin razatoare branza. Dupa cele 20 de minute, adaugam branza si lasam sa mai dea in clocot de doua ori.
Notes
  1. Supa trebuie servita fierbinte, pentru ca branza sa fie topita. Veti observa ca peste noapte, supa se va intari. Bucatica de unt ramasa, o vom folosi a doua zi, cand incalzim supa. Punem untul si amestecam din cand in cand, pana se topeste si supa se incalzeste.
  2. Servim supa cu bucatele de bacon prajit si crutoane. Ornam cu putin ulei de masline.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button