Panna cotta cu miere

februarie 4, 2015 | By

rsz_img_9692

Mai avem pe blog o reteta de panna cotta , insa nu am avut apucat pana acum sa ne oprim putin asupra originii sale. Panna cotta este o reteta din Italia si in traducere libera inseamna ” smantana gatita”.  Reteta clasica combina smantana, lapte, zahar si gelatina si se lasa la racit pana se intareste.
Ca si origine se crede ca reteta a pornit din zona de nord a Italiei, in Piedmont si se servea cu fructe sau alune. In timp, s-au adaugat si  fructe de padure, caramel, sos de ciocolata sau sosuri din diverse fructe. 

In primele variante comerciale nu se regaseau printre ingrediente plicurile sau foile de gelatina pe care le folosim noi azi, in schimb reteta includea un pas in care se fierbeau oase de peste (?!) , in acest fel extragandu-se colagenul din oase care  ulterior se transforma in gelatina. 

In vremurile acelea, pregatirea retetei acasa presupunea intodeauna miere , zaharul nefiind inca de larg consum. Mai tarziu, zaharul a inceput sa fie folosit mai des, iar peste ani panna cotta a devenit un produs comercial, cunoscut acum ca un desert italienesc cu gelatina, aromat cu vanilie si servit rece cu diverse sosuri.

Dintre multitudinea de variante, de data aceasta va propun o panna cotta cu iaurt grecesc si jeleu de miere si slava Domnului, nu trebuie sa fierbem oase de peste! 🙂 Iata ce ne trebuie:

Pentru crema:

 • 500ml smantana lichida pentru gatit
 • 500ml iaurt grecesc (minim 10% grasime)
 • 4 linguri de lapte ( 3,5% grasime)
 • 1 plic gelatina
 • o pastaie de vanilie
 • 2 lingurite zeama de lamaie
 • 80ml  miere
 • 80g zahar

Pentru jeleu:

 • 250ml apa
 • 80ml miere
 • 1 lingurita gelatina
 • 2 linguri de apa

Cum procedam:

Mai intai presaram peste cele 4 linguri de lapte gelatina, amestecam si lasam asa 5 minute. 

rsz_img_9397

Intr-o oala amestecam smantana, semintele de vanilie, zaharul si mierea si lasam pe foc la nivel mediu pana da in clocot. Oprim focul si lasam sa se raceasca putin.

rsz_img_9399

rsz_img_9401

rsz_img_9416

Peste aceasta compozitie, turnam amestecul de lapte si gelatina si amestecam bine pana se dizolva complet. Apoi adaugam zeama de lamaie si amestecam iar. 

rsz_img_9406

Cu ajutorul unui tel, incorporam iaurtul. 

rsz_img_9420

rsz_img_9421

Cu ajutorul unui polonic punem crema in recipentele dorite. Atentie insa, nu le umpleti, lasati putin spatiu pentru jeleul de miere, in functie de cat de lat il doriti . Lasati la frigider cel putin 3 ore. 

rsz_img_9426

Dupa cele 3 ore, pregatim jeleul. Intr-un castronel, amestecam cele 2 linguri de apa si gelatina si lasam asa 5 minute. 

rsz_img_9462

Intr-o oala mica amestecam 250ml de apa cu mierea la foc mediu si amestecam constant pana da in clocot. Luam de pe foc si lasam cateva minute. Adaugam  amestecul de gelatina si amestecam pana cand se dizolva complet. 

rsz_img_9460

Scoatem recipientele cu panna cotta din frigider si turnam incet si in mod egal jeleul peste crema. Lasam la frigider iar, pentru cel putin inca o ora, pana se intareste jeleul. 

rsz_img_9464

rsz_img_9636

rsz_img_9621

rsz_img_9649

rsz_img_9669

rsz_img_9711 

Bon appétit!

sursa documentare: http://en.wikipedia.org/wiki/Panna_cotta

reteta adaptata de pe http://tidymom.net/

 

Panna cotta cu miere
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
4 hr
Prep Time
30 min
Cook Time
4 hr
Pentru crema
 1. 500ml smantana lichida pentru gatit
 2. 500ml iaurt grecesc (minim 10% grasime)
 3. 4 linguri de lapte ( 3,5% grasime)
 4. 1 plic gelatina
 5. o pastaie de vanilie
 6. 2 lingurite zeama de lamaie
 7. 80ml miere
 8. 80g zahar
Pentru jeleu
 1. 250ml apa
 2. 80ml miere
 3. 1 lingurita gelatina
 4. 2 linguri de apa
Cum procedam
Instructions
 1. Mai intai presaram peste cele 4 linguri de lapte gelatina, amestecam si lasam asa 5 minute.
 2. Intr-o oala amestecam smantana, semintele de vanilie, zaharul si mierea si lasam pe foc la nivel mediu pana da in clocot. Oprim focul si lasam sa se raceasca putin.
 3. Peste aceasta compozitie, turnam amestecul de lapte si gelatina si amestecam bine pana se dizolva complet. Apoi adaugam zeama de lamaie si amestecam iar.
 4. Cu ajutorul unui tel, incorporam iaurtul.
 5. Cu ajutorul unui polonic punem crema in recipentele dorite. Atentie insa, nu le umpleti, lasati putin spatiu pentru jeleul de miere, in functie de cat de lat il doriti . Lasati la frigider cel putin 3 ore.
 6. Dupa cele 3 ore, pregatim jeleul. Intr-un castronel, amestecam cele 2 linguri de apa si gelatina si lasam asa 5 minute.
 7. Intr-o oala mica amestecam 250ml de apa cu mierea la foc mediu si amestecam constant pana da in clocot. Luam de pe foc si lasam cateva minute. Adaugam amestecul de gelatina si amestecam pana cand se dizolva complet.
 8. Scoatem recipientele cu panna cotta din frigider si turnam incet si in mod egal jeleul peste crema. Lasam la frigider iar, pentru cel putin inca o ora, pana se intareste jeleul.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button