Cozonaci

decembrie 20, 2013 | By

 
Trebuie sa recunosc ca nu sunt un mare fan al cozonacilor si ca inca nu ma incumet sa ma apuc de asa ceva. Am preferat sa prepar de-a lungului timpului  ce imi place mie cel mai mult turta dulce, prajituri, biscuitei, creme :).
 
Insa m-am gandit ca poate unii dintre voi vor sa incerce, mai ales ca saptamana viitoare este Craciunul, asa ca va prezint mai jos, cu ajutorul invitatului meu special din aceasta luna, mama :), reteta ei si pasii ce trebuie urmati pentru a coace cozonaci super pufosi.
 
Inainte de reteta, din seria „E bine de stiut”, iata, e bine de stiut faptul ca acest preparat traditional nu este unul cu specific numai romanesc, ci si bulgaresc. Un preparat asemanator este si Panettone ( care e mai pe gustul meu, recunosc 🙂 ) din Italia si Colomba Pasquale, tot din Italia. Toate se prepara de Paste si de Craciun.
 
Ingrediente
 
 
  • 1kg faina
  • 50g drojdie
  • 250g zahar
  • 500ml lapte de 3,5% grasime
  • 200g unt (topit si caldut constant)
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome: coaja rasa de lamaie, coaja rasa de  portocala,vanilie, fiecare dupa gust
  • 2 tavi pentru cozonaci
Pentru umplutura:
  • 250 g nuca
  • 4 linguri  zahar
  • 1 lingura cu varf de cacao
  • 100g rahat
  • esenta de rom
(Atentie: ca totul sa iasa cum trebuie, e bine ca ingredientele sa fie pe tot timpul prepararii caldute, asa ca recomandarea e sa le lasati  mereu langa o sursa de caldura – soba, aragaz pornit etc)
 
Preparare
 
Intr-un castron mai mare se cerne faina. Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia.
Separat, intr-un vas mai mic, se prepara  MAIAUA; se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte. Se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,timp de 10-15 minute, ca sa creasca.
 
 
Galbenusurile se freaca cu sarea, coaja de lamaie si portocala. In vasul cu faina pregatit initial,  se adauga maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate spuma  Se amesteca cu mana si se framanta usurel,ajutandu-va de untul care trebuie sa fie caldut.
Pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in untul topit in prealabil (nu se toarna in aluat) pana ce se incorporeaza tot.  Se framanta bine, aprox de 30 minute.
 
 
Se acopera castronul cu un prosop si se pune la crescut, in loc caldut cam o ora si jumatate.
Intre timp, facem umplutura:  albusurile ramase de la aluat se bat  spuma cu patru linguri de zahar,  dupa care se adauga nuca,  lingura de cacao,  esenta de rom si  rahat.
 
 
Dupa ce a crescut aluatul,  se imparte in doua pentru doi cozonaci.  Se ruleaza, se umple cu umplutura si se pune in tava.
 
 
 
 
 
 
 
Se mai lasa la crescut cam 40 de minute,  pana cand ajunge la inaltimea tavii si chiar o depaseste.  Apoi ungem cu galbenus de ou si presaram  zahar;   introducem la cuptor la 180 grade timp de 40-45 de minute.
 
 
 
 
 
Bon appétit!
Cozonaci
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
50 min
Cook Time
45 min
Prep Time
50 min
Cook Time
45 min
Pentru aluat
  1. 1kg faina
  2. 50g drojdie
  3. 250g zahar
  4. 500ml lapte de 3,5% grasime
  5. 200g unt (topit si caldut constant)
  6. 5 galbenusuri
  7. 1 lingurita rasa de sare
  8. arome: coaja rasa de lamaie, coaja rasa de portocala,vanilie, fiecare dupa gust
  9. 2 tavi pentru cozonaci
Pentru umplutura
  1. 250 g nuca
  2. 4 linguri zahar
  3. 1 lingura cu varf de cacao
  4. 100g rahat
  5. esenta de rom
Instructions
  1. Intr-un castron mai mare se cerne faina. Se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia.
  2. Separat, intr-un vas mai mic, se prepara MAIAUA; se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte. Se presara peste maia o mana de faina si se lasa la loc cald,timp de 10-15 minute, ca sa creasca.
  3. Galbenusurile se freaca cu sarea, coaja de lamaie si portocala. In vasul cu faina pregatit initial, se adauga maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate spuma Se amesteca cu mana si se framanta usurel,ajutandu-va de untul care trebuie sa fie caldut.
  4. Pe masura ce aluatul se leaga, se inmoaie mana in untul topit in prealabil (nu se toarna in aluat) pana ce se incorporeaza tot. Se framanta bine, aprox de 30 minute.
  5. Se acopera castronul cu un prosop si se pune la crescut, in loc caldut cam o ora si jumatate.
  6. Intre timp, facem umplutura: albusurile ramase de la aluat se bat spuma cu patru linguri de zahar, dupa care se adauga nuca, lingura de cacao, esenta de rom si rahat.
  7. Dupa ce a crescut aluatul, se imparte in doua pentru doi cozonaci. Se ruleaza, se umple cu umplutura si se pune in tava.
  8. Se mai lasa la crescut cam 40 de minute, pana cand ajunge la inaltimea tavii si chiar o depaseste. Apoi ungem cu galbenus de ou si presaram zahar; introducem la cuptor la 180 grade timp de 40-45 de minute.
Notes
  1. Atentie: ca totul sa iasa cum trebuie, e bine ca ingredientele sa fie pe tot timpul prepararii caldute, asa ca recomandarea e sa le lasati mereu langa o sursa de caldura – soba, aragaz pornit etc.
  2. Timpul de pregatire nu includei si lasatul la crescut.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button