Tarta Oreo

februarie 27, 2014 | By

Trebuie sa recunosc, aceasta tarta Oreo este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am mancat vreodata.

Acum un an am vazut o poza cu aceasta tarta care m-a fascinat din prima clipa, pe un site , fara link la poza , fara reteta. Dupa lungi si lungi cautari am reusit sa o gasesc de curand aici. E ceva divin – tarta din multi biscuiti Oreo pisati, umplutura de ciocolata cu textura de sarlota, incredibil de fina si banutii de ciocolata crocanti.

De stiut despre biscuitii Oreo:

-au aparut in SUA in 1912 si de atunci sunt cei mai vanduti biscuiti – best selling cookie in the United States since its introduction in 1912 ( wikipedia.org).

-originea numelui ramane necunoscuta, sunt mai multe teorii printre care fie ca ar deriva  din cuvantul francez  „Or” – „aur” , prima varianta a pachetului fiind de culoare aurie  , fie ca se refera la cuvantul grecesc ” Oreo” , care inseamna ” frumos, bine facut”.

-firma care a produs pentru prima data biscuitii Oreo se numea  National Biscuit Company  (astazi Nabisco), care avea fabrica in New York, pe Ninth Avenue . Astazi acceasi strada se numeste ” Oreo way”.

– initial au fost lansati ca o imitatie a biscuitilor  Hydrox ( inventati in 1908).

Asteptam de mult acest moment 🙂 – despre ciocolata:

Ciocolata isi are inceputurile ca  un fruct intr-un arbore tropical , cel de cacao – Theobroma cacao. Cea mai veche atestare a ciocolatei o gasim in 1100 inainte de Hristos, in Mexic. Acolo, mayasii si aztecii preparau o bautura numita – xocolatl, ce ar fi insemnat „apa amaruie”.

Dupa ce Cortez a adus aceasta bautura in Spania, spaniolii i-au adaugat zahar , vanilie si scortisoara si au realizat ca bautura aceasta ciudata este mult mai gustoasa daca este si fierbinte. Realizand insa cat de gustoasa e, au tinut-o secreta aproape un secol. Intr-un final , calugarii spanioli au facut publica modalitatea de preparare a acestei bauturi , care a fost rapid apreciata in Franta si Marea Britanie. Initial era foarte scumpa si numai cei cu foarte multi bani puteau savura gustul unic .

Mai tarziu i s-a adaugat si lapte, iar in secolul al 19-lea , John Cadbury a descoperit  o modalitate de a face ciocolata solida, creand practic ciocolata moderna care a devenit rapid foarte populara.

Mai povestim despre ciocolata si cu alta ocazie, acum sa nu va mai tin in suspans si sa va impartasesc reteta de azi:

Ingrediente pentru crusta:

  • 350g biscuiti Oreo
  • 113g unt

Ingrediente pentru crema:

  • 200g smantana lichida 32% grasime
  • 200g ciocolata menaj
  • 50g unt

Pentru decorat: banuti de ciocolata, biscuiti Oreo taiati in jumatate

Extra: tava lunga pentru tarta

Pentru inceput pisam biscuitii . Sfatul meu este sa folositi un robot de bucatarie sau un blender, pentru ca trebuie pisati foarte marunt.

Separat topim untul si il turnam peste biscuitii pisati. Amestecam bine apoi tapetam cu aceasta compozitie forma de tarta.

Punem tarta in frigider, apoi taiem ciocolata in bucati mici . Punem pe foc mic o oala in care lasam sa dea in clocot smantana lichida. Imediat ce a dat in fiert, oprim focul si adaugam bucatelele de ciocolata si untul si lasam asa pentru 5 minute.

Cand au trecut cele 5 minute, cu un tel amestecam bine de tot compozitia pana ajunge sa arate ca o crema.

Scoatem tarta din frigider si turnam crema de ciocolata. Ornam cu biscuti si banuiti de ciocolata si lasam la frigider pentru cel putin 2 ore , cel mai indicat fiind, bineinteles sa lasam tarta in frigider peste noapte.

Bon appétit!

sursa http://www.larecetadelafelicidad.com/

Tarta Oreo
Serves 5
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Prep Time
30 min
Ingrediente pentru crusta
  1. 350g biscuiti Oreo
  2. 113g unt
Ingrediente pentru crema
  1. 200g smantana lichida 32% grasime
  2. 200g ciocolata menaj
  3. 50g unt
  4. Pentru decorat: banuti de ciocolata, biscuiti Oreo taiati in jumatate
  5. Extra: tava lunga pentru tarta
Instructions
  1. Pentru inceput pisam biscuitii . Sfatul meu este sa folositi un robot de bucatarie sau un blender, pentru ca trebuie pisati foarte marunt.
  2. Separat topim untul si il turnam peste biscuitii pisati. Amestecam bine apoi tapetam cu aceasta compozitie forma de tarta.
  3. Punem tarta in frigider, apoi taiem ciocolata in bucati mici . Punem pe foc mic o oala in care lasam sa dea in clocot smantana lichida. Imediat ce a dat in fiert, oprim focul si adaugam bucatelele de ciocolata si untul si lasam asa pentru 5 minute.
  4. Cand au trecut cele 5 minute, cu un tel amestecam bine de tot compozitia pana ajunge sa arate ca o crema.
  5. Scoatem tarta din frigider si turnam crema de ciocolata. Ornam cu biscuti si banuiti de ciocolata si lasam la frigider pentru cel putin 2 ore , cel mai indicat fiind, bineinteles sa lasam tarta in frigider peste noapte.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button
  1. Iulia
    aprilie 30, 2015

    buna!
    Imi poti spune te rog ce dimensiune avea tava ta?
    Mersi!

    • beatrice
      mai 13, 2015

      Buna! Sigura ca da: 36 x 13 cm. Multumesc!