Biscuiti cu lamaie

februarie 24, 2014 | By

Happy Dragobete`s day!! (!!?! 🙂 )

Nu,nu, astazi iubim romaneste, dragii mei! Iata, inca un prilej sa ne declaram iubirea si sa savuram ceva dulce in cinstea (de data aceasta, nu sfantului,ci)  zeului iubirii.

Se pare ca Dragobete , caruia i se mai spunea si Cap de Primavara este corespondentul lui Eros din mitologia greaca. Se cunosc mai multe zile in care se sarbatoreste Dragobete , insa data de 24 februarie este cea care s-a impamantenit. Aceasta zi coincide cu inceputul primaverii , in care pasarile isi fac cuiburi, ciripesc si se imperecheaza. Daca ramaneau neimperecheate , se presupunea ca vor ramane singure si fara pui pana in aceeasi zi a anului viitor.

Bineinteles, dupa modelul pasarilor,  fetele si baietii se intalneau si ei  sa sarbatoreasca venirea primaverii si asa a inceput o traditie:

Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Se luau de frați și de surori și fără ritualul de crestare a brațelor, doar prin îmbrățișări, sărutări frățești și jurământ de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni”, a afirmat Simion Florea Marian. Folcloristul român Constantin Rădulescu-Codin, în lucrarea „Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele.” scria: „Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți …”. De aici și provine răspândita expresie adresată fetelor mari și nevestelor tinere, care îndrăzneau să lucreze în această zi: „Nu te prindă Dragobete prin pădure!”(http://ro.wikipedia.org/wiki/Dragobete)

Ca sa nu ne prinda si pe noi Dragobete prin padure , propun sa stam in casa si sa facem biscuiti deliciosi cu lamaie . Pentru ca e zi de sarbatoare, am ales o reteta simpla, nefiind necesar nici macar sa deschidem cuptorul.

Ne trebuie:

 • 200 g faina
 • 65 g unt
 • 70 g zahar
 • 1 ou
 • coaja rasa de la o lamaie
 • o lingurita suc de lamaie
 • 6 g praf de copt
 • 1 varf cutit sare

Extra: zahar pudra pentru decor, tigaie, forme de decupat

Pentru inceput amestecam faina cu praful de copt intr-un recipient. Facem o gaura in mijloc si adaugam: untul (de data aceasta de la frigider) , zaharul, oul, sucul de lamaie, coaja de lamaie rasa si sarea.

Amestecam totul pana cand obtinem un aluat compact si formam o bila. Apoi infasuram aluatul in folie de plastic si il lasam fie in frigider pentru 1 ora , fie in congelator pentru circa 25 de minute.

Dupa acest timp, scoatem aluatul si il intindem cu sucitorul. Foaia sa nu fie foarte subtire, cam 0.6 mm. Decupam cu formele dorite. Dat fiindca celebram azi iarasi iubirea , am ales inimioare :).

Punem pe foc mic o tigaie de teflon. Cand s-a incins, punem biscuitii in tigaie, insa doar pe margine (altfel se vor arde).

Ii lasam sa se prajeasca putin pe fiecare parte, cam cate 2-3 minute . Imediat ii dam prin zahar pudra.

Bon appétit!

sursa: http://www.lauraadamache.ro

Biscuiti cu lamaie
Serves 20
Write a review
Print
Prep Time
45 min
Cook Time
3 min
Prep Time
45 min
Cook Time
3 min
Ingredients
 1. 200 g faina
 2. 65 g unt
 3. 70 g zahar
 4. 1 ou
 5. coaja rasa de la o lamaie
 6. o lingurita suc de lamaie
 7. 6 g praf de copt
 8. 1 varf cutit sare
 9. Extra: zahar pudra pentru decor, tigaie, forme de decupat
Instructions
 1. Pentru inceput amestecam faina cu praful de copt intr-un recipient. Facem o gaura in mijloc si adaugam: untul (de data aceasta de la frigider) , zaharul, oul, sucul de lamaie, coaja de lamaie rasa si sarea.
 2. Amestecam totul pana cand obtinem un aluat compact si formam o bila. Apoi infasuram aluatul in folie de plastic si il lasam fie in frigider pentru 1 ora , fie in congelator pentru circa 25 de minute.
 3. Dupa acest timp, scoatem aluatul si il intindem cu sucitorul. Foaia sa nu fie foarte subtire, cam 0.6 mm. Decupam cu formele dorite. Dat fiindca celebram azi iarasi iubirea , am ales inimioare 🙂 Punem pe foc mic o tigaie de teflon. Cand s-a incins, punem biscuitii in tigaie, insa doar pe margine (altfel se vor arde).
 4. Ii lasam sa se prajeasca putin pe fiecare parte, cam cate 2-3 minute . Imediat ii dam prin zahar pudra.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button