Supa Parmentier

Antoine-Augustin Parmentier  este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari promotori ai cartofului ca si sursa de hrana pentru oameni.  Pe langa acest lucru, a fost responsabil pentru primul vaccin obligatoriu impotriva variolei in 1805 si un pionier in extractia zaharului din sfecla de zahar. De asemenea, a fondat o scoala de brutarie si a studiat metode de conservare a mancarii, inclusiv refrigerarea. Mai multe despre Antoine-Augustin Parmentier pe   http://en.wikipedia.org/wiki/Antoine-Augustin_Parmentier.

Introducerea cartofului in alimentatie a dus rapid la raspandirea multor retete pe baza de cartofi care poarta numele de Parmentier , in semn de recunostinta. Printre toate aceastea se numara si reteta de supa-crema Parmentier de cartofi si praz care urmeaza :).

Pentru 4 portii:

  • 600g cartofi
  • 300g praz
  • 1l supa de pui
  • 100 ml smantana lichida
  • 70g unt
  • sare, piper

Pentru inceput, spalam si curatam prazul , il taiem marunt si il prajim 10 minute in 50g de unt pana cand se inmoaie putin. 

Curatam si cartofii , ii spalam si ii taiem cuburi.  Ii punem peste praz si adaugam supa de pui sau apa pana cand se acopera legumele si lasam pe foc 40 de minute sau pana s-au fiert bine.  Apoi pasam prazul si cartofii cu un blender si  adaugam din supa ramasa pana cand incepe sa capete consistenta unei creme. Punem totul iar la fiert, la foc mic si adaugam smantana si untul ramas. Asezonam cu sare si piper si lasam sa fiarba pentru 4-5 minute.

Se serveste fierbinte cu crutoane,  bucati de bacon prajit, ou fiert tare ras si puteti presara si chives pentru extra savoare.

Bon appétit!

Supa Parmentier
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
50 min
Prep Time
20 min
Cook Time
50 min
Ingredients
  1. 600g cartofi
  2. 300g praz
  3. 1l supa de pui
  4. 100 ml smantana lichida
  5. 70g unt
  6. sare, piper
Instructions
  1. Pentru inceput, spalam si curatam prazul , il taiem marunt si il prajim 10 minute in 50g de unt pana cand se inmoaie putin. Curatam si cartofii , ii spalam si ii taiem cuburi. Ii punem peste praz si adaugam supa de pui sau apa pana cand se acopera legumele si lasam pe foc 40 de minute sau pana s-au fiert bine.
  2. Apoi pasam prazul si cartofii cu un blender si adaugam din supa ramasa pana cand incepe sa capete consistenta unei creme. Punem totul iar la fiert, la foc mic si adaugam smantana si untul ramas.
  3. Asezonam cu sare si piper si lasam sa fiarba pentru 4-5 minute.
  4. Se serveste fierbinte cu crutoane, bucati de bacon prajit, ou fiert tare ras si puteti presara si chives pentru extra savoare.
Notes
  1. Supa de pui o puteti obtine si din apa fiarta si cuburi concentrate.
Bibi's Kitchen http://www.bibiskitchen.ro/

 

 

Share Button