Trucuri in bucatarie

ianuarie 10, 2014 | By

Cateodata oricat de bune ar fi ingredientele, oricat de exact am respecta reteta si pasii ei, pur si simplu nu ne iese preparatul cum trebuie sau asa cum ne doream noi. Am trecut si eu prin aceste situatii si ma tot intrebam unde gresesc. Nu greseam nicaieri, doar ca imi lipseau cateva trucuri, pe care daca le stii, ai mult mai multe sanse de reusita. Totul vine odata cu experienta.

Insa, in iuresul zilelor de azi, nu mai avem timp sa experimentam atat de mult singuri in asa fel incat sa le invatam pe toate, prin urmare, vin in ajutorul vostru cu o serie de trucuri pe care le-am descoperit fie singura, fie le-am citit sau le-am auzit de la altii. Sunt sigura ca va vor fi de mare folos.

  • Atunci cand aveti de taiat ceapa , ca sa nu va usture ochii, puneti putin ceapa intreaga in congelator ( mai exista si varianta sa o puneti intr-un castron cu apa, dar mie mi se pare mai eficienta varianta congelatorului 🙂 ).
  • Cand folositi gelatina si o incalziti la bain-marie, aveti grija ca aceasta sa nu fiarba, altfel isi pierde proprietatile.
  • Ca sa stiti siguri cand sunt gata blaturile, sufleurile, prajiturile la cuptor, intepati pana la capat cu o scobitoare, daca aceasta iese curata inseamna ca esti timpul sa opriti cuptorul si sa scoateti preparatul.
  • Atunci cand aveti de batut albusurile spuma, puneti putina sare la inceput, pentru o consistenta mai buna.
  • Fructele si legumele se oxideaza mai greu daca le stropiti cu zeama de lamaie dupa ce le-ati taiat.
  • Soriciul se desareaza daca il opariti si apoi il treceti prin cateva jeturi de apa rece.
  • Varza murata se desareaza daca o puneti intr-un castron plin cu apa si doua felii de paine.
  • Nu deschideti usa cuptorului in primele 15 minute dupa ce ati pus prajitura in cuptor, va da inapoi si nu va mai creste.
  • Daca nu aveti otet sa stingeti praful de copt/bicarbonatul, puteti folosi zeama de lamaie.
  • Inainte de orice albus batut pentru creme, ouale trebuie sa fie la tempetura camerei ( trebuie scoase din frigider cu macar 6 ore inainte, insa daca nu aveti timp, le puteti pune in putina apa calduta).
  • Orice crema cu lapte trebuie preparata in oala cu fund dublu, altfel se va prinde.
  • Cand avem de facut aluat, sarea se pune la framantat, nu inainte.
  • Daca ni se taie crema de unt, se pune la bain marie si se da la rece, apoi se bate iar.
  • Galustile in timp ce fierb in supa, se stropesc din cand in cand cu apa rece. De asemenea, in compozitia lor, nu puteti ulei! Din cauza uleiului riscati sa va iasa foarte tari.
  • Toate sosurile se prepara la foc foarte mic, cu cat fierb mai mult, cu atat vor fi mai fine.
  • Cat timp fierbe sosul, amestecati  continuu in el, pentru a nu se forma cocoloase.

 

 

Share Button