Mini checuri cu mac(light)

Dragii mei, astazi va propun un desert usor si light si o reteta atata de simpla, incat, ar putea fi scrisa  pe un singur rand :). Insa, nu pot sa trec la reteta pana nu discutam putin despre ingredientele folosite, asa cum v-am obisnuit.

Pentru aceste mini checuri avem nevoie de faina, unt, oua, mac, crema de branza si zahar sau indulcitor – de data aceasta am folosit fructoza.

Despre primele ingrediente am mai tot vorbit, insa despre fructoza nu. Ca orice indulcitor , si fructoza este supusa controverselor si ma vad nevoita din nou sa precizez ca fiecare este responsabil pentru ce alege sa consume si ca nu propovaduiesc aici folosirea indulcitorului in locul zaharului , ci doar impartasesc alternative  light ale unor deserturi pentru cei care sunt temporar la dieta sau au probleme de sanatate si nu pot consuma  zahar.

Fructoza este zaharul natural din fructe, miere si legume. In forma sa pura, fructoza a fost folosita ca si indulcitor inca din 1850 si are avantajele sale in anumite grupuri, incluzand persoane cu diabet sau cele care incearca sa ii controleze greutatea. Mai este cunoscuta si sub numele de monozaharida.

Ce are fructoza in plus fata de alti indulcitori , cum ar fi sucroza , este faptul ca o cantitate mai mica indulceste mai mult, prin urmare, putem folosi o cantitate mai mica, pentru acelasi gust.

Legat de cat si daca este sau nu daunatoare fructoza,  trebuie sa tineti cont de faptul ca toate zaharurile sunt daunatoare in  cantitate mare si cand sunt procesate termic, prin urmare, trebuie sa mancati intotdeauna cu moderatie , fie ca folositi zahar, miere, indulcitori tablete sau fructoza.

Sa revenim acum la reteta noastra. Avem nevoie de:

Ingrediente (pentru 8 mini checuri):

  • jumatate cana de faina ( 75 g)
  • 150g unt
  • 4 oua
  • 100g mac
  • 4 linguri crema de branza
  • fructoza ( 9-10 linguri, dupa gust)

Extra:  tavi pentru mini checuri, zahar pudra pentru decor

Pentru inceput cantarim ingredientele.

Amestecam faina cu macul, untul si indulcitorul la mixer.

Adaugam apoi cele 4 oua si  crema de branza si mixam bine.

Punem compozitia  in forme si lasam in cuptorul preincazit la nivel mediu pana se rumeneste ( incercam din cand in cand cu o scobitoare sau un bat de lemn – daca nu mai ramane aluat pe bat, inseamna ca sunt gata).

Bon appétit!

(research: http://www.caloriecontrol.org/sweeteners-and-lite/fructose ; http://cesamancam.ro/fructoza.html)

 

Mini checuri cu mac (light)
Serves 8
Desert light
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Ingredients
  1. jumatate cana de faina ( 75 g)
  2. 150g unt
  3. 4 oua
  4. 100g mac
  5. 4 linguri crema de branza
  6. fructoza ( 9-10 linguri, dupa gust)
  7. Extra: tavi pentru mini checuri, zahar pudra pentru decor
Instructions
  1. Pentru inceput cantarim ingredientele.
  2. Amestecam faina cu macul, untul si indulcitorul la mixer.
  3. Adaugam apoi cele 4 oua si crema de branza si mixam bine.
  4. Punem compozitia in forme si lasam in cuptorul preincazit la nivel mediu pana se rumeneste ( incercam din cand in cand cu o scobitoare sau un bat de lemn – daca nu mai ramane aluat pe bat, inseamna ca sunt gata).
  5. La final ornam cu zahar pudra.
Bibi's Kitchen http://www.bibiskitchen.ro/
Share Button