Crema de iaurt

IMG_2218

 

Dragii mei, astazi va recomand o crema de iaurt –  cu putine ingrediente si cativa pasi de urmat putem savura un preparat rece, usor si dulce, exact ce trebuie avand in vedere temperaturile de afara.

Nu am acordat pana acum multa atentie iaurtului pe blog, insa iata ca a venit si randul lui :). Avand in vedere abundenta de informatii, in ultima vreme, chiar si iaurtul, care in pricipiu are la baza – lapte – mai mult sau mai putin justificat, a fost supus criticilor de tot felul. Lasand la o parte toate comentariile, un lucru e cert – la sfarsitul zilei iaurtul este format din lapte si fermenti, in sine, deci, ceva sanatos. Iaurtul  este binecunoscut pentru rolul sau in digestie si bineinteles echilibrul florei intestinale, este o sursa buna de calciu si are multe proteine care ajuta la dezvoltarea si mentinerea tesuturilor. Un lucru minunat este ca iaurtul poate fi suportat mai bine  de cei ce au intoleranta la lactoza si se crede ca are beneficii nutritionale chiar mai multe decat laptele.

In India antica iaurtul amestecat cu miere era considerat mancarea zeilor.  

Daca ati fost in Turcia sau macar la un restaurant turcesc sigur ati observat ca multe preparate contin iaurt intr-o forma sau alta. Nici nu e de mirare atunci faptul ca „iaurt” – in engleza „yogurt”-  vine din cuvantul din limba turca „yoğurt” , desprins din „yoğurmak”, care ar fi insemnat – a se coagula. Prima data este atestat in scrieri turcesti, in secolul al 11-lea. 

Isaac Carasso  este cel care a industrializat fabricarea iaurtului. 1919, in Barcelona a dechis o mica fabrica pe care a numit-o , ghiciti :) : Danone ( in traducere libera  – micul  Daniel), dupa numele fiului sau. Mai tarziu, brandul s-a extins si in S.U.A. sub numele americanizat : Dannon. 

Iaurtul cu gem de fructe a fost patentat in 1933 in Praga de Radlická Mlékárna. 

Iaurt cu fructe avem si noi astazi, dar sub alta forma. Puteti sa va ganditi la acest preparat ca la un Crème Glacée . Iara cum se face:

Ingrediente:

  • 600g iaurt ( grecesc, 10% grasime)
  • 300g  smantana ( minim 12 % grasime)
  • 100g zahar pudra
  • o pastaie de vanilie 
  • optional : fructe pentru decor (eu am folosit capsuni si lime)

*Daca vreti sa faceti varianta light alegeti iaurt grecesc 2% , smantana cu procent de grasime cat mai redus si folositi un indulcitor. 

Intr-un vas punem iaurtul si smantana. Peste punem zaharul sau indulcitorul si boabele din pastaia de vanilie. 

Mixam bine compozitia si lasam 15 minute la congelator. 

Scoatem compozitia si o amestecam cu un tel 15 minute, apoi lasam iar la congelator pentru 10 minute.

rsz_img_2154

Dupa acest interval punem in recipientele dorite si servim cu fructe; pastram la frigider.

 Bon appétit!

Crema de iaurt
Serves 6
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Prep Time
5 min
Cook Time
40 min
Ingredients
  1. 600g iaurt ( grecesc, minim 10% grasime)
  2. 300g smantana ( minim 12 % grasime)
  3. 100g zahar pudra
  4. o pastaie de vanilie
  5. optional fructe pentru decor: capsuni, lime
Instructions
  1. Intr-un vas punem iaurtul si smantana. Peste punem zaharul si boabele din pastaia de vanilie.
  2. Mixam bine compozitia si lasam 15 minute la congelator.
  3. Scoatem compozitia si o amestecam cu un tel 15 minute, apoi lasam iar la congelator pentru 10 minute.
  4. Dupa acest interval punem in recipientele dorite si servim cu fructe; pastram la frigider.
Notes
  1. *Daca vreti sa faceti varianta light alegeti iaurt grecesc 2% , smantana cu procent de grasime cat mai redus si folositi un indulcitor.
Bibi's Kitchen http://www.bibiskitchen.ro/
Share Button