Calatorie culinara – Dubai, UAE

septembrie 24, 2015 | By

Dragii mei, am fost de curand in Dubai, cel mai mare oras din UAE si bineinteles ca nu puteam rata o mica degustare pentru voi :). Din pacate, nu am avut ocazia sa testez delicii din bucataria localnicilor din Dubai in mod special si anume  din  – Emirati cuisine – , ci mai degraba una generala – Arabic cuisine –  pentru intreaga zona, in cadrul unei mese la un restaurant libanez din Dubai Mall. 

Orasul este fascinant si te copleseste efectiv cu luxul si cladirile impunatoare. Pe langa minuntata insula-palmier,  emblematicul hotel Burj Al Arab, am avut ocazia sa vizitez si cel mai mare mall din lume, Dubai Mall, unde am descoperit un loc absolut divin – The Cheesecake Factory – ( veti vedea mai jos ce puteti savura daca treceti pe acolo) si bineinteles si cea mai inalta cladire din lume – Burj Khalifa. 

Revenind la degustare, bucataria arabeasca in general este caracterizata de ospitalitate si abundenta. Mesele presupun participarea multor membri ai familiei si totul se bazeaza pe a imparti mancarea care vine in boluri de unde toti se pot servi, atmosfera fiind una calduroasa.  

Exista multe diferente insa intre tarile din aceasta zona. Acelasi preparat, desi sub acelasi nume, poate fi gatit total diferit in functie de tara. Totusi, exista si multe lucruri comune, cum ar fi:

– carnea de miel si pui ; cateodata gasim si carne de vita, oaie sau camila, dar mai rar ; carnea de porc este complet interzisa

– iaurtul, branza, smantana si untul sunt folosite foarte des 

– multe ierburi si condimente, printre care:  patrunjel, menta, turmeric, sofran, sumac, scortisoara

– orezul este folosit in multe feluri de mancare, graul pentru paine 

– lintea si nautul sunt foarte prezente

– la capitolul fructe si legume intalnim: vinete, castraveti, ceapa si dovlecei ; rodii, multe citrice si smochine

– sosurile cele mai intalnite sunt tahini (pasta de susan) si labneh (sos de iaurt)

– la bauturi observam ca se servesc mai mult bauturile calde decat cele cele reci – cafeaua fiind pe primul loc, urmata indeaproape de ceai (in unele tari intalnim si invers). 

Vedeti mai jos ce am testat atat la restaurantul libanez cat si la The Cheesecake Factory ( nimic  din bucataria arabeasca acolo :), restaurant specific american, insa cum la noi nu exista, nu puteam rata o „fabrica” de cheesecake,  doar stiti pasiunea vietii mele 🙂 ). Enjoy!

 Gustari: masline, muguri de pin, migdale

Salate: Tabbouleh, Fattoush

Baba Ghanoush, Hummus cu carne, Hummus simplu

  Shanklish (amestec de branza, rosii, condimente) 

Amestec de carne cruda tocata cu bulgur si condimente

Cartofi 

Falafel 

Ficat de pui cu sos de rodii  

 

 Kafta (carne tocata la gratar)

Shish taouk (frigaruie de pui)

Desert: fructe proaspete , KNEFEH BIL JIBNEH ( pe baza de branza)

La The Cheesecake Factory

Din vitrina 🙂

Preferatul meu 🙂 – Original Cheesecake 

PicMonkey Collage cake4

 Dulce de Leche Caramel Cheesecake

Original cheesecake cu capsuni

Ultimate Red Velvet Cheesecake 

Reese’s® Peanut Butter Chocolate Cake Cheesecake 

Alte preparate savurate 🙂

Enchilada, rondele de ceapa pane si cartofi prajiti, Salata Caesar, Factory Nachos

Fried Macaroni and Cheese, Loaded Baked Potato Tots

Supa de scoici 

 

 

Share Button