Hummus

septembrie 25, 2015 | By

Hummusul este un preparat clasic din bucataria arabeasca si unele surse il catalogheaza drept un preparat antic , intrucat ingredientele sale de  baza – boabe de naut, tahini, lamaie, usturoi, sare si ulei de masline – se folosesc in zona Orientului Mijlociu de milenii. Totusi, nu sunt foarte multe dovezi in acest sens, cea mai veche reteta similara cu cea a hummusului este mentionata prima data in Cairo, abia in secolul 13.

Astazi, este foarte popular in Orientul Mijlociu ( inclusiv Turcia), Africa de Nord (inclusiv Maroc) si in general oriunde in lume in orice restaurant cu bucatarie specifica Orientului Mijlociu.  De multe ori gasim si variante de hummus cu carne sau hummus cu muguri de pin etc. 

In araba, hummus inseamna…  naut 🙂 , denumirea intreaga ar fi hummus bi tahina, adica in traducere libera –  naut cu pasta de susan :). La 100g hummus avem 177 calorii, 20g carbohidrati si 0.3g zahar. Este o sursa buna de vitamina C, vitamina B6, magneziu. 

In general se serveste cu lipie sau pita, ca aperitiv. 

Chiar daca gasim in orice restaurant cu specific, nimic nu se compara cu hummusul facut in casa :). Am incercat si eu pentru prima data si iata ce a iesit 🙂 :

Ingrediente:

  • 2 cutii de naut fiert de cate 400g fiecare
  • 4 linguri tahini
  • 2 catei de usturoi
  • 6 linguri de ulei de masline
  • 3 linguri de zeama de lamaie
  • sare
  • patrunjel, boia pentru decor 

Necesar: robot de bucatarie 

Pentru inceput scoatem boabele de naut din cutii, pastrand zeama separat.  Trecem boabele printr-un jet de apa rece si le punem in robotul de bucatarie ( robot, nu blender 🙂 – va spun din experienta ca nu va iesi ce trebuie).  Daca doriti, pastrati cateva boabe pentru decor.

Adaugam: tahini, usturoiul zdrobit, zeama  de lamaie si 7 linguri din zeama ramasa de la naut. Dam drumul robotului si din cand in cand oprim si punem sare si ulei de masline.

rsz_img_7857

Mixam pana ajungem la o consistenta fina si punem intr-un vas.

Ornam cu ulei de masline, boabe de naut, patrunjel si boia si servim cu lipie 🙂 .

 

  Bon appétit! 

 

Hummus
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 cutii de naut fiert de cate 400g fiecare
  2. 4 linguri tahini
  3. 2 catei de usturoi
  4. 6 linguri de ulei de masline
  5. 3 linguri de zeama de lamaie
  6. sare
  7. patrunjel, boia pentru decor
Instructions
  1. Pentru inceput scoatem boabele de naut din cutii, pastrand zeama separat. Trecem boabele printr-un jet de apa rece si le punem in robotul de bucatarie. Daca doriti, pastrati cateva boabe pentru decor.
  2. Adaugam: tahini, usturoiul zdrobit, sucul de lamaie, si 7 linguri din zeama ramasa de la naut. Dam drumul robotului si din cand in cand oprim si punem sare si ulei de masline.
  3. Mixam pana ajungem la o consistenta fina si punem intr-un vas.
  4. Ornam cu ulei de masline, boabe de naut, patrunjel si boia si servim cu lipie.
Notes
  1. Necesar: robot de bucatarie
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button