Supa-crema de rosii

Desi  punct de vedere botanic, rosia este un fruct, din perspectiva culinara, este privita ca o leguma, fapt ce poate crea putine confuzii :) ( vedeti mai multe detalii aici) . A aparut prima data in Mexic, apoi s-a raspandit in Europa odata cu colonizarea spaniola in America. Rosiile initiale erau destul de micute, cum avem astazi rosii cherry si nu erau chiar atat de rosii :), ci mai degraba galbene. 

Desi considerate de europeni initial ca fiind otravitoare ( de fapt frunzele chiar sunt :) ), ele erau folosite des in prepararea mancarii de catre locuitorii originari din America, care credeau despre rosii ca au calitati miraculoase :) .

Astazi rosiile se cultiva peste tot si le putem intalni in diverse forme si culori, bineinteles China fiind cel mai mare producator.

La 100g rosii avem: 74 calorii, 3,9 g carbohidrati, 2,6 g zahar si foarte multe vitamine. Este cert ca rosiile, in esenta, sunt foarte sanatoase, cat de sanatoase sau  „bio” sunt cele din comert deja e alta discutie;  sfatul meu este sa folositi cat mai multe legume crescute in gradina, in masura in care aveti posibilitatea, fireste. 

Cel mai des intalnim rosiile in bucataria mediteraneana, fiind baza oricarui fel de pizza sau sos pentru paste. Bineinteles ca le putem manca si crude, sub forma unui sos (ketchup), uscate sau sub forma unei supe-crema de rosii – preparatul meu de azi.

Pentru 2 portii de supa de rosii avem nevoie de: 

  •  1kg de rosii
  • o ceapa 
  • 2 catei de usturoi
  • 300g  supa de pui 
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingurita de cimbru
  • sare, piper

Necesar:  blender veritical

Taiem rosiile in bucati mari, (daca vreti puteti arunca miezul, eu am scos doar partea tare de la codita),  tocam marunt ceapa si usturoiul. Pregatim supa de pui ( daca nu aveti supa facuta deja, puteti folosi cuburi pentru supa de pui dizolvate in apa care fierbe).

Intr-o oala punem uleiul si incalzim la foc mediu. Punem ceapa si usturoiul si le calim putin, pana ceapa devine transparenta. 

Adaugam apoi rosiile si cimbru si punem peste supa de pui. Aducem la punctul de fierbere, apoi lasam focul la nivel mediu si lasam la fiert 20 de minute.

Cu un blender vertical pasam foarte bine compozitia pana devine o crema fina. Asezonam dupa gust si mai lasam sa dea o data in clocot.

Servim cu crutoane si putina smantana sau parmezan ras deasupra.

  Bon appétit!

Supa-crema de rosii
Serves 2
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
30 min
Ingredients
  1. 1kg de rosii
  2. o ceapa
  3. 2 catei de usturoi
  4. 300g supa de pui
  5. 1 lingura de ulei de masline
  6. 1 lingurita de cimbru
  7. sare, piper
Instructions
  1. Taiem rosiile in bucati mari, (daca vreti puteti arunca miezul, eu am scos doar partea tare de la codita), tocam marunt ceapa si usturoiul. Pregatim supa de pui ( daca nu aveti supa facuta deja, puteti folosi cuburi pentru supa de pui dizolvate in apa care fierbe).
  2. Intr-o oala punem uleiul si incalzim la foc mediu. Punem ceapa si usturoiul si le calim putin, pana ceapa devine transparenta.
  3. Adaugam apoi rosiile si cimbru si punem peste supa de pui. Aducem la punctul de fierbere, apoi lasam focul la nivel mediu si lasam la fiert 20 de minute.
  4. Cu un blender vertical pasam foarte bine compozitia pana devine o crema fina. Asezonam dupa gust si mai lasam sa dea o data in clocot.
  5. Servim cu crutoane si putina smantana sau parmezan ras deasupra.
Notes
  1. Necesar: blender vertical
Bibi's Kitchen http://www.bibiskitchen.ro/

 

Share Button