Rulada cu capsuni

Aceasta tip de  rulada, numita si rulada elvetiana,  are la baza un  „sponge cake”, practic blatul este unul usor, moale, aerat,  facut doar din faina, oua, zahar (cateodata si amidon) si un strat de gem. Originile sale nu sunt foarte clare, chiar daca se mai numeste si rulada elvetiana,  nu are mari legaturi cu Elvetia, ci  mai degraba cu Europa Centrala. Se crede ca a fost inventata in secolul IX odata cu gogosile si tortul Victoria.

Exista foarte multe sortimente ale acestei rulade, dintre toate, azi impartasesc cu voi una cu gem de capsuni, capsuni proaspete si frisca. Enjoy!

Ingrediente:

  • 8 oua
  • 125g zahar + 1 lingura
  • un varf de sare
  • 60g faina
  • 40g amidon
  • 200g capsuni
  • 200g gem de capsuni

Extra: frisca, decoratiuni din zahar

Incepem cu blatul. Incalzim cuptorul si separam cele 8 oua. Galbenusurile le punem intr-un vas pentru mixat si intr-un alt vas pastram 4 dintre albusuri . Adaugam 60 de grame din cele 125g de zahar peste galbenusuri si mixam cateva minute.

Batem cele 4 albusuri cu varful de sare. Amestecam incet zaharul ramas si mixam la un nivel mediu pana cand se formeaza varfuri care nu cad.

Turnam aceasta compozitie incet, peste galbenusuri, amestecand cu o spatula. Cernem faina si amidonul peste compozitie. La fel, le amestecam incet, folosind o spatula, fara sa atingem marginea vasului ( in caz contrar, aluatul nu va mai creste corespunzator).

Pregatim o tava dreptunghiulara, nu foarte adanca, cu foaie de copt. Daca hartia nu se aseaza cum ne dorim noi, o impaturim bine de tot si apoi se va putea modela usor. Turnam compozitia in tava si lasam in cuptor aproximativ 10 minute, pana devine auriu blatul.

Cand e gata, scoatem blatul si il punem invers  pe o foaie de copt pe care presaram in prealabil zahar . Incet, dezlipim foaia de copt care a fost in tava. Rulati blatul cu hartia de copt noua si lasati sa se raceasca.

Intre timp, taiem capsunile.

Intindem blatul iar si punem pe interior  gemul de capsuni. Peste stratul de gem, presaram capsunile.

Rulam incet , cu ambele maini blatul, apasand usor. Il lasam sa se raceasca 15 minute apoi ornam cu frisca si decoratiuni.

Bon appétit!

(reteta adaptata din „LOVE FOOD”, Desserts, Parragon Books Ltd, 2012)

Rulada cu capsuni
Serves 10
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
10 min
Prep Time
20 min
Cook Time
10 min
Ingredients
  1. 8 oua
  2. 125g zahar + 1 lingura
  3. un varf de sare
  4. 60g faina
  5. 40g amidon
  6. 200g capsuni
  7. 200g gem de capsuni
  8. Extra: frisca, decoratiuni din zahar
Instructions
  1. Incepem cu blatul. Incalzim cuptorul si separam cele 8 oua. Galbenusurile le punem intr-un vas pentru mixat si intr-un alt vas pastram 4 dintre albusuri . Adaugam 60 de grame din cele 125g de zahar peste galbenusuri si mixam cateva minute.
  2. Batem cele 4 albusuri cu varful de sare. Amestecam incet zaharul ramas si mixam la un nivel mediu pana cand se formeaza varfuri care nu cad.
  3. Turnam aceasta compozitie incet, peste galbenusuri, amestecand cu o spatula. Cernem faina si amidonul peste compozitie. La fel, le amestecam incet, folosind o spatula, fara sa atingem marginea vasului ( in caz contrar, aluatul nu va mai creste corespunzator).
  4. Pregatim o tava dreptunghiulara, nu foarte adanca, cu foaie de copt. Daca hartia nu se aseaza cum ne dorim noi, o impaturim bine de tot si apoi se va putea modela usor. Turnam compozitia in tava si lasam in cuptor aproximativ 10 minute, pana devine auriu blatul.
  5. Cand e gata, scoatem blatul si il punem invers pe o foaie de copt pe care presaram in prealabil zahar . Incet, dezlipim foaia de copt care a fost in tava. Rulati blatul cu hartia de copt noua si lasati sa se raceasca.
  6. Intre timp, taiem capsunile.
  7. Intindem blatul iar si punem pe interior gemul de capsuni. Peste stratul de gem, presaram capsunile.
  8. Rulam incet , cu ambele maini blatul, apasand usor. Il lasam sa se raceasca 15 minute apoi ornam cu frisca si decoratiuni.
Bibi's Kitchen http://www.bibiskitchen.ro/
Share Button