Dutch baby pancake

martie 5, 2019 | By

rsz_img_0959

Desi dupa nume te-ai gandi ca aceasta clatita isi are originile undeva in Olanda, iata, surprinzator sau poate nu 🙂 , este o clatita inventata in SUA, cu origini germane, derivate din Pfannkuchen („clatita”, in germana) . Conform wikipedia, aceste clatite au aparut pentru prima data undeva la 1900 in Seattle, Washington, intr-un restaurant numit Manca`s Cafe. Desi, asa cum spuneam, aceste clatite sunt de origine germana, se crede ca ele au mostenit numele de „dutch” de la una dintre fiicele proprietarului, Victor Manca, care a incurcat  „deutsch” (german)  cu „dutch” (olandez).

Comparativ cu o clatita obisnuita, clatita dutch baby  se coace intotdeauna in cuptor si este putin mai groasa si de obicei pentru coacerea ei se foloseste o tigaie de fonta sau de metal, rezistenta la caldura mare din cuptor. 

Ingredientele clasice sunt faina, lapte, zahar si oua cu putina vanilie sau scortisoara, la care se adauga diverse topping-uri. Este o clatita ideala pentru micul dejun, pentru ca este mult mai consistenta decat o clatita normala si se face foarte repede. Are de asemenea si o componenta spectaculoasa, pentru ca o data ce va incepe sa se coaca, se va infoia spectaculos, iesind din tigaie. 

Ingrediente: 

  • 120g faina
  • 50g zahar tos
  • 1/2 lingurita sare
  • 180ml lapte
  • 2 lingurita esenta de vanilie
  • 4 oua
  • 2 linguri unt (nesarat)
  • 200g smantana (12% grasime)
  • 2 – 3 linguri zahar pudra 
  • fructe 

Mod de preparare:

Dam drumul la cuptor la 200ºC. Introducem tigaia de fonta si o lasam sa se incalzeasca. 

Amestecam intr-un vas incapator faina, zaharul si sarea. Separat batem putin cele 4 oua, apoi peste amestecul cu faina, turnam pe rand laptele, ouale si o lingurita de vanilie. Amestecam bine de tot, ca sa nu avem cocoloase, apoi lasam aluatul sa se odihneasca pe blat timp de 15 minute. 

Cu 2, 3 minute inainte de a se termina cele 15 minute, scoateti tigaia din cuptor si adaugati o lingura de unt (atentie, tigaia va fi foarte foarte fierbine, manevrati totul cu grija pentru a evita arsurile). 

BeFunky-collage (21)

Dupa ce s-a topit untul, scoateti iar tigaia si adaugati jumatate din compozitie (amestecati putin compozitia in castron), fara sa mai amestecati in tigaie. Eu am o tigaie de fonta mica, daca aveti una mai mare, puteti pune toata compozitia, daca aveti una mai mica, repetati – inca  o lingura de unt si dupa ce s-a topit, turnati restul de compozitie si veti avea 2 clatite mai mici. 

Lasam la cuptor 20 de minute, pana cand se umfla si se rumenesc pe margini.

Cat se coc clatitele putem pregati sosul – amestecati smantana cu zaharul pudra si cu o lingurita de esenta de vanilie. Daca doriti mai dulce, mai puteti adauga zahar.

Cand sunt gata clatitele  adaugati sosul de smantana si fructe dupa preferinta. La sfarsit ornam cu putin zahar pudra. 

BeFunky-collage (22)

Daca veti folosi o tigaie de fonta (mai ales pentru prima data, ca in cazul meu 🙂 ) veti observa cel mai probabil, ca oricat ati curata-o cu detergent si apa, va ramane cu pete de rugina. 

Solutia ca tigaia sa arate la fel ca la inceput este urmatoarea: dam drumul la cuptor la 200ºC si  acoperim in intregime o tava cu folie alimentara (de aluminiu). Spalam tigaia cu detergent pe toate partile foarte foarte bine, apoi clatim. Stergem tigaia cu un prosop de hartie, apoi punem o lingura ulei de masline  in tigaie si incepem sa frecam cu un alt prosop de hartie foarte apasat atat in interiorul cat si pe fundul tigaii si laterale. Veti observa ca prosopul de hartie va aduna incet-incet rugina de pe tigaie, insistati pana cand vedeti ca nu mai apar urme pe prosop. Stergeti tot excesul si introduceti in cuptor tigaia cu fata in jos, timp de o ora jumate – doua. Dupa ce opriti cuptorul, lasati tigaia in interior pana cand se raceste complet cuptorul. 

Bon appétit!

Share Button