Ce inseamna…

ianuarie 13, 2014 | By

Fie ca vrem sa preparam  mancarea intr-un anumit fel , dar nu stim exact ce presupune sau fie ca suntem la un restaurant si scrie in meniu ca unul din preparate este  „à la sultane” si altul ” à la dauphine” , trebuie sa fim in cunostinta de cauza :).

Pentru cei care nu cunosc aceste denumiri sau pentru cei ce vor sa le aprofundeze, iata mai jos o lista cu cativa dintre cei mai des intalniti  termeni  din gastronomie si ce inseamna acestia:

  • à l`anglaise  – in traducere libera ar insemna ” in stil englezesc” , dar ce presupune?  Culmea, este de fapt o metoda frantuzeasca de gatit in stil englezesc 🙂 : legume, carne sau peste pregatite prin fierbere , sotare sau aburi , apoi stropite cu unt topit sau sos alb , peste care se presara ierburi aromate

 

  • à la bateliere – presupune un preparat din peste cu o garnitura de ciuperci albe calite cu ceapa , peste care se pune oua batute si creveti tocati.

 

  • à la dauphine – preparate din legume (cartofi, telina, vinete) care sunt transformate in piure fin. Peste, se adauga o compozitie de aluat asemanator eclerului. Apoi se fac bulete care se prajesc in ulei incins. In general, legumele a la dauphine  se servesc alaturi de carnea de pui, vanat sau vita.

 

  • à la bolognese – anumite preparate, in special paste sau legume inspirate din bucataria italiana, din jurul orasului Bologna , alaturi de care se serveste un sos pe baza de leguma si carne de vita.

 

  •  à la meuniere – modalitate de preparere specifica pestelui. Pestele se trece prin faina , se prajeste in unt , apoi este stropit cu zeama de lamaie si patrunjel.

 

  •  à la sultane – preparate ce contin fistic in compozitie . Fie foarte fin macinat si amestecat cu unt, pentru a ingrosa un sos pentru carnea de pasare sau peste , fie ca un topping pentru desert.

 

  • à la milanaise –  se refera la escalop de vita trecut prin ou batut si dat apoi prin ameste de faina cu pesmet si parmezan ras. Se prajeste apoi in unt.

 

  • à la viennoise – in general, snitele de carne de pasare sau vita preparate prajite  pane (faina, ou, pesmet). Alaturi , se servesc cu oua fierte tari, capere si patrunjel.

 

Share Button