Calatorie culinara – Istanbul, Turcia

iulie 21, 2014 | By

Daca tot este vara si mai toata lumea se pregateste de concediu, m-am gandit ca a treia calatorie culinara petrecuta impreuna sa fie in Istanbul, Turcia. Turcia este o tara cu o bucatarie foarte ofertanta, atat in feluri principale, cat si in deserturi divine si condimente ametitoare.

Türk mutfağı sau bucataria turceasca provine in mare parte  din cea otomana, imbinand cu rafinament elemente din zona Asiei, zona Mediteranei si zona Balcanilor, insa difera de-a lungul tarii.

In Istanbul, Bursa, Izmir si restul zonei Marii Egee au ramas multe elemente din bucataria otomana, insa se folosesc condimente mai usoare, exista o anumita preferinta a orezului in fata bulgurului, sunt raspandite mancarurile din multe legume, se mananca kofte si peste. In zona Marii Negre, se mananca mult peste( in special ansoa de Marea Neagra – vestitele „hamsi” care se gasesc si la noi) si se regasesc multe influente balcanice si slave. Zona de sud-est cel mai des se intalnesc urfa, adana, kebab si multe deserturi  pe baza de faina, printre care baklava, kadayif, kunefe.In partea de vest sunt foarte multi maslini , iar uleiul de masline este cel mai folosit ulei in bucatarie. In zonele Marmara si Mediterana  se gasesc multe feluri de mancare din legume, ierburi si peste. Anatolia Centrala este faimoasa prin keskek ,  (kashkak), manti si gozleme.

De obicei numele unui fel de mancare poate depinde de numele unui oras sau de o anumita tehnnica de gatit sau ingrediente folosite. De exemplu : diferenta dintre urfa kebab si adana kebab  este data de grosimea carnii si de cantitatea de ardei iute folosit in kebab.  Urfa kebab este mai putin picanta si este mai subtire decat adana kebab.

Pe langa diversitatea in kebab, Turcia abunda in deserturi peste deserturi. Pe langa specificul Turkish delight , desigur,  preferatele mele sunt Sütlaç ( pe care il veti vedea in mai multe forme si ipostaze mai jos si este un fel re budinca de orez cu lapte ) si  Kadaif ( sau cum i-am zice noi cataif).  Aveti ocazia sa vedeti o multime dintre deserturile pe care le poate oferi Turcia mai jos.

Bineinteles ca nicio masa in Turcia nu se poate termina fara o cafea turceasca, facuta la nisip  – Türk kahvesi –  sau ceai turcesc –  çay (se pronunta  Chai), si este in principiu ceai negru consumat fara lapte, insa evident se gaseste intr-o multime de sortimente si arome . Ceaiul este una dintre cele mai raspandite bauturi calde, in ciuda istoriei lungi si importante pe care o are cafeaua in aceasta tara. Sa oferi ceai musafirilor sau clientilor este o dovada mare ospitalitate si respect. 

Cum Istanbul este inima Turciei, chiar daca nu este si capitala, spre fericirea nostra aici gasim orice dorim, din toate partile tarii. Va invit mai jos intr-o calatorie culinara pe strazile Istanbulului,  prin bazar, in restaurante si cofetarii.

Pe strada

In bazar


In restaurante

In cofetarii

(sursa pentru documentare: http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_cuisine)

Share Button