Spuma de capsuni

 Spuma de capsuni!

Si totusi.. sunt capsuni sau capsune? Sau si capsuni si capsune? La un moment dat a fost o intreaga discutie pe acest subiect si parca tot nu e clar.

La o scurta verificare, aflam faptul ca DOOM confirma ca  pluralul pentru cireasa, respectiv capsuna este  ciresi si respectiv capsuni. La fel si in DEX gasim – CĂPȘÚNĂ, căpșuni, s. f. Fruct fals al căpșunului.

Insa,  imi aduc aminte cu drag de George Pruteanu , care in 2006 , spunea pe buna dreptate:  DOOM admite ca pluralul pentru cireaşă, respectiv căpşună să fie cireşi, respectiv căpşuni, în loc de singurele forme fireşti:cireşe, căpşuneDeci să putem spune: mănînc cireşi, mănînc căpşuni… !ca nişte căpcăuni care înfulecă arbori şi arbuşti! Eu ştiu că, în bună limbă românească, cireşele cresc în cireşi, căpşunele cresc în căpşuni: Ea cultivă căpşuni şi face tarte cu căpşune. El se suie în cireşi şi culege cireşe. Dar DOOM e de altă părere. Mai vorbim. Seară bună.

Prin urmare parerile sunt impartite, asa ca am ales si eu varianta care a sunat mai bine si cu care suntem obisnuiti. Daca la  vreun momentat dat se va schimba oficial, promit sa revin sa schimb textul din poza de prezentare :)).

Acum ca am facut si putina lectie de limba romana , sa revenim la subiectul zilei si anume Valentine`s day :). Stim cu totii povestea cu preotul Valentin care a fost pedepsit pentru faptul ca oficializa nunti pentru militarii carora nu le era permis sa se insoare si pentru ca ii sustinea pe crestini in timp ce acestia erau persecutati de Imperiul Roman.

Conform legendei, in timpul in care a stat in inchisoare , acesta a vindecat fiica paznicului sau, Asterius. Se pare ca inainte sa fie executat , aceasta i-a trimis fetei o scrisoare de bun ramas, in care s-a semnat „al tau Valentin”. Astazi , Valentine`s day se sarbatoreste pe 14 februarie in multe tari din lume .

Ce este mai interesant, este faptul ca , totusi, nu exista nici o legatura atestata intre Valentine`s Day si vreun ritual sau sarbatoare antica.  Aceasta sarbatoare nu a avut nici un fel de conotatie romantica pana la poezia lui Chaucer despre „Valentine” in secolul al 14-lea – For this was on St. Valentine’s Day, when every bird cometh there to choose his mate.  Cititorii au presupus automat ca el se refera la ziua de 14 februarie ca fiind ziua iubirii, totusi mijlocul lunii februarie este o perioada foarte putin probabila pentru imperecherea pasarilor in Anglia :).

Totusi, aceasta zi a ramas asociata cu dragostea romatica si  asa cum vedem si pe wikipedia.org a evoluat intr-o ocazie in care iubitii isi pot exprima dragostea, oferindu-si flori , cadouri,  felicitari … :)

Prin umare, ofer si eu  voua, cititorilor care se regasesc in acest blog,  acest mic dar culinar prin care imi exprim dragostea catre voi,cei  care imi oferiti la randul vostru timp unic si pretios din viata  parcurgand aceste randuri.

Daca vreti sa preparati si voi acest cadou pentru cei dragi, aflati ca va trebuie:

  • 1 pachet crema de branza Philadelphia (2oo g)
  • 120g zahar pudra
  • 400g capsuni
  • 2 plicuri frisca Dr. Oetker ( plus laptele aferent, 150 ml/plic)
  • 1 plic gelatina

Extra: cupe, blender vertical, decoratiuni

Curatam capsunile, le taiem cubuletele si le punem intr-un recipent. Peste adaugam crema de branza si zaharul si mixam cu blenderul pana cand avem o crema foarte moale.

Punem la inmuiat gelatina in putina apa (pana o acopera) si  pregatim frisca. Dupa ce gelatina s-a hidratat , o punem la bain marie sa se topeasca.

Turnam crema intr-un castron mai mare si incet incepem sa amestecam frisca cu o spatula. Cand terminam toata frisca, adaugam incet gelatina (racita putin) si amestecam bine.

Turnam compozitia in recipientele dorite ( eu am ales cupe de inghetata, insa puteti folosi si pahare sau castronele) si lasam in frigider cel putin 4 ore sa se intareasca.

Bon appétit!

Spuma de capsuni
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Prep Time
20 min
Ingredients
  1. 1 pachet crema de branza Philadelphia (2oo g)
  2. 120g zahar pudra
  3. 400g capsuni
  4. 2 plicuri frisca Dr. Oetker ( plus laptele aferent, 150 ml/plic)
  5. 1 plic gelatina
  6. Extra: cupe, blender vertical, decoratiuni
Instructions
  1. Curatam capsunile, le taiem cubuletele si le punem intr-un recipent. Peste adaugam crema de branza si zaharul si mixam cu blenderul pana cand avem o crema foarte moale.
  2. Punem la inmuiat gelatina in putina apa (pana o acopera) si pregatim frisca. Dupa ce gelatina s-a hidratat , o punem la bain marie sa se topeasca.
  3. Turnam crema intr-un castron mai mare si incet incepem sa amestecam frisca cu o spatula.
  4. Cand terminam toata frisca, adaugam incet gelatina (racita putin) si amestecam bine.
  5. Turnam compozitia in recipientele dorite ( eu am ales cupe de inghetata, insa puteti folosi si pahare sau castronele) si lasam in frigider cel putin 4 ore sa se intareasca.
Bibi's Kitchen http://www.bibiskitchen.ro/

 

Share Button