Sparanghel cu jamon la cuptor

februarie 20, 2014 | By

Continuam saptamana garniturilor cu sparanghel infasurat in  jamon la cuptor.

Asa cum v-am obisnuit, consider ca e bine sa aflam cate ceva despre ingredientele folosite  inainte sa ne apucam de gatit felul respectiv. Sa stim pe ce ne bazam si ce beneficii ne aduc. Cum mai toate lucrurile au inceput in Grecia antica sau in Egipt :), iacata si sparanghelul apare pentru prima data  acum 3000 de ani inainte de Hristos pe o fresca din Egipt pe post de ofranda.

Grecii si romanii il savurau proaspat cand era sezonul sau , dar si uscat pe timp de iarna. Tot de la romani a pornit si o expresie legata de sparanghel – „mai repede decat ai gati sparanghelul”  pentru a exprima o actiune super rapida.  Cea mai veche carte in care gasim o reteta cu sparanghel este cartea de retete a lui Apicius , ” De re coquinaria” , secolul al III-lea.

Ce face sparanghelul special este faptul ca imbina in acelasi timp o textura fina si puternica cu  cel mai delicat gust.  

Sparanghelul contine  vitaminele A, C, K, B1, B2, B3 si B6, mangan, cupru, fosfor, sulf, potasiu, mentine sanatoasa flora intestinala si protejeaza musculatura.

Jamon-ul este in principiu cuvantul spaniol pentru o sunca  speciala, uscata . Exista doua feluri de jamon – jamón serrano  – sunca  ce provine „de la munte” si   jamón ibérico– sunca ce provine de la porcul negru iberian.

Ce ne trebuie:

  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 pachet jamon
  • o legatura de sparanghel
  • sare, piper

Pornim cuptorul la 200 grade Celsius dau gaz 4.

Pregatim o tava  mai lunga si o ungem cu jumatate din cantitatea de ulei de masline. Taiem feliile de jamon in doua parti egale.

Spalam sparanghelul si indoim fiecare tulpina in parte pana crapa in mod natural. Pastram tulpinele cele mai lungi s si le infasuram pe fiecare in parte cu cate  o bucata de jamon.

Le asezam in tava,  le stropim cu ulei si le asezonam.

Punem sparanghelul la cuptor pentru 10 minute. Atentie sa nu il gatiti prea mult, sparanghelul trebuie sa poata fi luat cu mana din tava si sa nu se rupa.


Bon appétit!

Sparanghel cu jamon la cuptor
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Prep Time
15 min
Cook Time
10 min
Ingredients
  1. 2 linguri ulei de masline
  2. 1 pachet jamon
  3. o legatura de sparanghel
  4. sare, piper
Instructions
  1. Pornim cuptorul la 200 grade Celsius dau gaz 4.
  2. Pregatim o tava mai lunga si o ungem cu jumatate din cantitatea de ulei de masline. Taiem feliile de jamon in doua parti egale.
  3. Spalam sparanghelul si indoim fiecare tulpina in parte pana crapa in mod natural. Pastram tulpinele cele mai lungi s si le infasuram pe fiecare in parte cu cate o bucata de jamon.
  4. Le asezam in tava, le stropim cu ulei si le asezonam.
  5. Punem sparanghelul la cuptor pentru 10 minute. Atentie sa nu il gatiti prea mult, sparanghelul trebuie sa poata fi luat cu mana din tava si sa nu se rupa.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button