Paté de ficat

decembrie 28, 2013 | By

 

Acum mii de ani, in Grecia antica, din dorinta de a vinde toate partile animalelor taiate, negustorii incep sa vanda pateu sub forma unei placinte cu carne in piata , alaturi de alte carnuri. Pentru ca nu era foarte greu de pregatit,  pateul s-a raspandit foarte repede. In timpul Renasterii, oamenii incep sa  priveasca mancarea si altfel decat ceva care ii ajuta sa traiasca, prin urmare, si pateul capata o noua forma, mai aspectuoasa, in special in Franta.

Unul dintre cei mai cunoscuti si renumiti bucatari-chef, August Escoffier a adus pateul in „haute cuisine”.  In 1918 , cand acesta trebuia sa prepare o cina pretentioasa la  Carlton Restaurant, realizeaza ca din cauza razboiului, ii lipseau destul de multe ingrediente, asa ca decide sa amestece carnea cu putina grasime si trufe si sa o serveasca pe bucatele de paine.

Specific acum Frantei, pateul de ficat, in special foie gras-ul este savurat in intreaga lume.  Dupa ce am testat o multime de sortimente de pateu, m-am gandit sa incerc sa fac si eu acasa, un pateu pur si natural. O varianta asa cum imi place mie si mai ales, mult mai sanatos. Daca si voua va place pateul de ficat si vreti sa incercati sa il preparati singuri acasa, iata cum se face:

Avem nevoie de:

  • 500g  caserola ficat de pui
  • 3 oua
  • o legatura de ceapa/chives
  • boabe de piper negru
  • 100g unt
  • sare, piper

Curatam bine ficatul de punguta de fiere, il spalam si il punem intr-o oala. Acoperim ficatul cu apa pana il depaseste cu aproximativ 2 degete, adaugam cateva boabe de piper si o lingurita de sare. Il punem la fiert aprox 20 minute, adunand mereu spuma. Cand este gata, il scoatem , il trecem printr-un jet de apa rece si il lasam deoparte.

Intre timp fierbem 3 oua tari ( ca sa fiti siguri ca ies tari, lasati-le 15 minute pe foc), le taiem si scoatem galbenusul.

Punem in mixer ficatul taiat in bucatele , chives sau cozi de ceapa verde tocate marunt, galbenusurile, untul si sarea si piperul dupa gust.

Mixam compozitia pana cand avem un pateu fin si are consistenta dorita.

Bon appétit!

Paté de ficat
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Prep Time
15 min
Cook Time
20 min
Ingredients
  1. 500g caserola ficat de pui
  2. 3 oua
  3. o legatura de ceapa/chives
  4. boabe de piper negru
  5. 100g unt
  6. sare, piper
Instructions
  1. Curatam bine ficatul de punguta de fiere, il spalam si il punem intr-o oala. Acoperim ficatul cu apa pana il depaseste cu aproximativ 2 degete, adaugam cateva boabe de piper si o lingurita de sare. Il punem la fiert aprox 20 minute, adunand mereu spuma. Cand este gata, il scoatem , il trecem printr-un jet de apa rece si il lasam deoparte.
  2. Intre timp fierbem 3 oua tari ( ca sa fiti siguri ca ies tari, lasati-le 15 minute pe foc), le taiem si scoatem galbenusul.
  3. Punem in mixer ficatul taiat in bucatele , chives sau cozi de ceapa verde tocate marunt, galbenusurile, untul si sarea si piperul dupa gust.
  4. Mixam compozitia pana cand avem un pateu fin si are consistenta dorita.
Bibi's Kitchen https://www.bibiskitchen.ro/
Share Button