Budinca de tapioca

Uncategorized | mai 24, 2016 | By

IMG_2772

Tapioca este un soi de amidon extras din radacinile de cassava si este originara din Brazilia. In unele tari este considerat ingredient standard, in altele doar agent de ingrosare.

Radacina din care provine, cassava, trebuie sa treaca prin tratamente importante inainte de procesare, pentru a scoate din ea  linamarin , substanta care se gaseste in mod natural in aceasta radacina si poate fi convertita in cianura. Atentie, deci, daca aveti de gand sa consumati asa in ceva in stare cruda, nu este recomandat. 

Gasim tapioca sub mai multe forme, cum ar fi : faina, sticksuri, fulgi si perle si pot fi de mai multe dimensiuni. De multe ori,aceastea trebuie inmuiate inainte de a fi folosite. 

In principiu, tapioca contine doar carbohidrati si are un aport scazut in grasimi saturate si proteine. 

Perlele sunt cele mai des intalnite si se folosesc in deserturi si bauturi, prin urmare asta am folosit si eu in reteta aceasta. Rezultatul a fost delicios si se aseamana foarte mult cu clasicul orez cu lapte :). Iata cum se face:

Ingrediente:

  • 76g sau 1/2 cup tapioca perle 
  • 720ml sau 3 cups lapte 1,5 % grasime 
  • 1/4 lingurita sare
  • 2 oua
  • 100g  indulcitor ( eu am folosit Sly, dar puteti pune aceeasi cantitate de zahar, daca nu doriti sa folositi indulcitor)
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • zmeura si menta pentru decor

Intr-o craticioara amestecam laptele cu perlele de tapioca si sarea. Punem pe foc la nivel mediu si lasam pana incepe sa sfaraie putin pe margine. 

Dam focul la nivelul cel  mai mic posibil si lasam sa fiarba amestecand in cand in cand pana cand perlele se umfla in totalitate, devin transparente si compozitia s-a ingrosat putin. E posibil sa dureze pana la 45 de minute. 

Este important sa amestecam des si incet cu o lingura de lemn, astfel incat perlele sa nu se lipeasca de fund.

IMG_2704

PicMonkey Collagetapioca

Separat, batem cele  doua oua si le amestecam cu cateva linguri din compozitia de tapioca, apoi turnam totul in craticioara. 

Dam focul la nivel mediu si amestecam cateva minute pana cand capata consistenta unei budinci. Este important sa nu lasam compozitia sa fiarba.

Oprim focul si lasam sa se racoreasca 15 minute, apoi amestecam lingurita de vanilie. 

Putem servi budinca cu fructe proaspete sau dulceata.

IMG_2786

IMG_2734

IMG_2741
surse: https://en.wikipedia.org/wiki/Tapioca & http://www.simplyrecipes.com/recipes/tapioca_pudding/

Bon appétit! 

♥ 

Budinca de tapioca
Serves 2
Write a review
Print
Total Time
1 hr
Total Time
1 hr
Ingredients
  1. 76g sau 1/2 cup tapioca perle
  2. 720ml sau 3 cups lapte 1,5 % grasime
  3. 1/4 lingurita sare
  4. 2 oua
  5. 100g indulcitor sau zahar
  6. 1 lingurita esenta vanilie
  7. zmeura si menta pentru decor
Instructions
  1. Intr-o craticioara amestecam laptele cu perlele de tapioca si sarea. Punem pe foc la nivel mediu si lasam pana incepe sa sfaraie putin pe margine.
  2. Dam focul la nivelul cel mai mic posibil si lasam sa fiarba amestecand in cand in cand pana cand perlele se umfla in totalitate, devin transparente si compozitia s-a ingrosat. E posibil sa dureze pana la 45 de minute.
  3. Este important sa amestecam des si incet cu o lingura de lemn, astfel incat perlele sa nu se lipeasca de fund.
  4. Separat, batem cele doua oua si le amestecam cu cateva linguri din compozitia de tapioca, apoi turnam totul in craticioara.
  5. Dam focul la nivel mediu si amestecam cateva minute pana cand capata consistenta unei budinci. Este important sa nu lasam compozitia sa fiarba.
  6. Oprim focul si lasam sa se racoreasca 15 minute apoi amestecam lingurita de vanilie.
  7. Putem servi budinca cu fructe proaspete sau dulceata.
Bibi's Kitchen http://www.bibiskitchen.ro/
Share Button